Биобомба от животински трупове грозяла България

13.02.2012 15:36 0 | Прочетена (1988)

Страната ще се зарине от умрели животни. Това прогнозира Вяра Гришина, заместник-председател на Нaционалния съвет на Българския ветеринарен съюз, цитирана от news.bg.

Причината за притесненията на специалиста са промени в наредбите, според които стопаните на умрели животни и кметовете трябва да се погрижат за извозването на труповете до екарисажите. Според нея обаче това обаче едва ли ще се сработи.

За пример Вяра Гришина даде дядо и баба от някое селце, които едва ли ще стигнат до екарисаж, като им умре магарето. Най-вероятно те ще изхвърлят трупа в селската река. Това от своя страна може до доведе до сериозни опасности за здравето на хората.

Всеки един труп създава епизоотична обстановка, категорична бе Гришина.Сега за извозването на труповете се грижи държавата. Ние залагаме биологична бомба, смята още тя по повод на готвените промени.

Изхвърлянето на трупове, където и да е, създава опасност от развитие на паразитни и инфекциозни заболявания, туберкулоза, бруцелоза, кучешка тения и антракс, чиито бацили могат да заразяват до 30 години напред.

В момента в страната има само 2 екарисажа и общините и хората трябва да поемат разходите за транспорт на трупа до тях.

Ветеринарите също така остро възразяват и срещу изказване на Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. В НС Войнов заявил, че всички лекари на БВС са крадци, източващи парите на държавата.

Затова и те настояват земеделският министър Мирослав Найденов да го отстрани. В противен случай ветеринарите ще свалят доверието от самия Найденов.

За да защитят честта си, ветеринарите ще заведат дело за клевета срещу Йордан Войнов. Доктор Войнов се държи като диктатор със съсловието, категоричен е Йордан Бойев от БВС.

Ветеринарите също така се обявиха и против"безпрецедентния опит за ликвидирането на БВС" със законопроекта за изменение и допълнение за ветеринаромедицинската дейност.

В законопроекта има заложено отнемане на правомощията на съюза, който контролира добрата ветеринарна практика, като тази дейност на съюза се поема от БАБХ. Ветеринарите са категорични, че работата на агенцията е да контролира качеството на храните, а не профилактиката и лечението на животни.

Ветеринарите са против мотива в закона, че мярката била антикризисна.Какво е антикризисното в заличаването на една самофинансираща се организация, попита Бойчев.

Освен това със законопроекта се предлага разходите за изпълнение на държавната профилактична програма на животните да бъдат поемани от самите животновъди. Според ветеринарите обаче браншът няма възможност да поеме тези разходи.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |