Рециклирането на отпадъците става задължително в ЕС

Свързани новини

14.01.2014 16:15 959 | Прочетена (9727)

Най-опасните пластмаси и някои видове пластмасови торбички трябва да бъдат забранени от 2020 г. Това е част от стратегията на Европейския съюз за намаляване на пластмасовите отпадъци в околната среда, се казва в резолюция, гласувана и приета от Европейския парламент във вторник. Освен това ЕС трябва да въведе задължително рециклиране на пластмасови отпадъци, добавиха депутатите.

Резолюцията, която призовава и за по-нататъшни действия от страна на Европейската комисия по Зелената книга, беше приета с вдигане на ръка. В нея депутатите подчертават, че пластмасовите отпадъци увреждат околната среда, както поради слабото прилагане на законодателството на ЕС за отпадъците, така и поради липсата на конкретни закони на ЕС за пластмасовите отпадъци, въпреки тяхната специфика.

„Парламентът показа начина за справяне с огромния проблем с вредното въздействие на пластмасовите отпадъци върху околната среда и човешкото здраве. Ние казахме днес, че искаме да променим лошите навици и да бъдем отговорни за нашите продукти - от производството до изхвърлянето им. С правилното използване на тези продукти и с рециклирането им, колкото пъти и в каквато степен е възможно, ние затваряме цикъла и задействаме принципа на „кръговата" икономика. Това ще помогне за изчистването на нашите морета и земи, като същевременно създаде повече възможности за заетост", заяви докладчикът Виторио Проди (С&Д, Италия).

Депутатите предложиха създаването на специфични, задължителни цели за събиране и разделяне на до 80% от отпадъците, които да бъдат включени в законодателството на ЕС. Трябва да бъдат формулирани задължителни критерии за рециклиране, както и правила за хармонизиране на събирането и разделянето на отпадъци, за да се гарантира лоялна конкуренция, заявяват те, добавяйки, че настоящата директива на ЕС за отпадъците от опаковки също трябва да бъде преразгледана.

Приоритет за рециклиране и компостиране

Парламентът призовава Европейската комисия да направи предложения през 2014 г. за постепенно премахване на депонирането на рециклируеми и възстановими отпадъци от 2020 г., както и за ограничаване на изгарянето на подобни отпадъци. По настояване на депутатите пластмасовите отпадъци трябва да бъдат използвани за производство на енергия само ако всички други възможности са изчерпани.

Според членовете на ЕП най-опасните пластмаси трябва да бъдат изтеглени от пазара. Използването на пластмасови торбички за еднократна употреба трябва да бъде преустановено, когато е възможно. Те призовават също за по-решителни стъпки за справяне с незаконния износ и изхвърлянето на отпадъци от пластмаса.

Все още неизползван сериозен икономически потенциал

Евродепутатите подчертават, че икономическият потенциал за рециклиране на пластмаси е все още до голяма степен неизползван. Само 25% от пластмасовите отпадъци в момента са рециклирани. Пълното прилагане на законодателството на ЕС за отпадъците може да спести 72 милиарда евро годишно, увеличавайки годишния оборот на европейските компании за управление на отпадъците и рециклиране с 42 милиарда евро, както и да създаде над 400 000 работни места до 2020 г., заявиха депутатите.






Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |