Над 6 т солна киселина са изтекли във Варненското езеро, твърди синдикът на "Полимери" АД

Свързани новини

26.11.2013 14:35 0 | Прочетена (1264)

Държавен резерв от 6 т солна киселина е изчезнал от фалиралото предприятие "Полимери" в Девня. Това съобщи Иван Балабанов, синдик на едноименното дружество, собственик на завода.

"Мащабите на кражбите от територията на завода са огромни и крият сериозна опасност за живеещите не само в Девня, но и в целия регион на Варна", твърди Балабанов. Институциите, от които вече нееднократно съм търсил съдействие обаче явно са невежи, тъй като не обръщат никакво внимание на сигналите ми".

Заради непрестанните набези на крадци вече е замърсено и Варненското езеро", твърди Балабанов. По негова информация съдържанието на двете цистерни, в които е била съхранявана киселината, са изпразнени в периода между 12-13 ноември т.г. Ясно личало, че солната киселина е  изтекла в канализацията, а оттам и във Варненското езеро.

По време на специално организирана пресконференция Балабанов съобщи, че отворите в цистерните със солна киселина са направи от служители на Николай Банев, собственика на компанията, за да могат съоръженията да бъдат нарязани. "А именно от продажбите на солната киселина трябваше да бъдат покрити исковете на кредиторите на дружеството", казва синдикът му.

Най-голям е дълъгът на "Полимери" АД към АЕЦ"Козлодуй" - 9 млн. лв. На второ място с 6 млн.лв. е държавата, а служителите на компанията чакат неполучени възнаграждения в размер на  над 1 млн. лв.

За опасностите които е констатирал Балабанов е изпратил сигнали до РПУ Девня и до РИОСВ, но отговор нямал.

"Източването на солната киселина от цистерните е с цел да бъдат нарязани на скрап", категоричен е Балабанов. Синдикът на дружеството в несъстоятелност твърди също, че базата на "Полимери" АД вече се е превърнало в химическа бомба, която може да се възпламени всеки момент.

"Алармирал съм, че в завода се посяга дори на складираните там около 3.2 хил. т. химикали като на три- и дихлоретан, които са изключително взривоопасни, казва Балабанов.

Сега с разпореждане на областния управител на Варненска област трихлоретанът ще бъдат прехвърлени в нови, по-сигурни цистерни. За извозването му до специално депо за обезопасяване обаче били необходими около 1.5 млн. евро.

Пак според информация, съобщена от синдика на "Полимери", в изоставената тръбна инсталация на завода са останали не по-малко от 200 т. химически отпадък  дихлоретан, който е лесно възпламеним. "Количеството е достатъчно, за да вдигне във въздуха целия район, предупреждава Балабанов. И до момента обаче не съм получил отговор на въпросите си, как дихлоретанът може да бъде обезопасен", заяви Иван Балабанов.

Синдикът на дружеството съобщи, че нееднократно е подавал сигнали до Районното управление на полицията в Девня, Районната дирекция "Национален строителен контрол" и Районната инспекция за опазване на околната среда и водите във Варна".

Според Балабанов в момента се доразграбва и останалото имущество на "Полимери" АД. От снимки, които той показа става ясно, че тръбите на изоставените инсталации се режат тайно , свалят се медните кабели на електрическата инсталация.

Кражбите от дружеството са започнали още преди "Полимери" АД да бъде обявено в производство по несъстоятелност през декември м.г., твърди Балабанов. По същото време собственикът му Николай Банев е прехвърлил активи за над 53 млн. лв. във фирмата си "Полимери Инвест" АД.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |