Кораб, захранван от слънце, изследва климата

Свързани новини

19.06.2013 16:46 0 | Прочетена (2980)

Кораб, който е захранван от слънчева светлина, изследва въздействието на климата върху Гълфстрийм. Turanor PlanetSolar вече акостира в Ню Йорк. Проектът е частично финансиран от швейцарското правителство. 35-метровият катамаран се захранва от слънчеви панели във формата на криле на птица, които при влизане в пристанище се сгъват.

През май 2012 г. този първи захранван изцяло от слънчева енергия кораб се отправи на околосветско пътешествие. За 584 дена Turanor PlanetSolar преплава 60 000 км. При водоизместимост от 90 т. корабът се движи със средна скорост от около 9 км/ч.

"Вместо да се намира в някое пристанище в музей, корабът възкръсна за втори живот", каза капитанът на съда Жерар Д`Абовил. Корабът отплава от френския бряг преди около два месеца. Сегашната му мисия е да проучи как пренасящото огромни топли маси морска вода от Мексиканския залив към Северния Атлантик течение Гълфстрийм се влияе от климатичните промени. До август PlanetSolar ще има спирки в Бостън, Нюфаундленд, Исландия и Норвегия.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |