Кмет и архитект са обвиняеми за Дюнигейт

Свързани новини

11.02.2013 13:51 0 | Прочетена (1887)

Скандалната афера Дюнигейт най-после стигна до развръзка - прокуратурата повдигна обвинение срещу главния архитект на община Несебър - Валентин Димов и кмета на общината Николай Димитров във връзка със застроявянето на дюните край Несебър, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.
 
На 03 януари 2013 г. в Окръжна прокуратура-Бургас е образувана преписка след самосезиране по повод публикации в печатни и електронни медии за допуснати нарушения при продажбата и разрешението за строителството в защитени зони – пясъчни дюни, находящи се в землището на Несебър, в които е допуснато строителство в полза на Сле Груп ООД, съобщават от прокуратурата. Екип от трима следователи води разследването по делото. Предвид високия обществен интерес по случая разследването е проведено приоритетно и в максимално кратък срок са събрани нужните доказателства, достатъчни за привличане на извършителите на деянието в качеството на обвиняеми.
 
Кметът на община Несебър е обвинен в това, че през декември 2012 г. с цел да набави облага на фирма Сле груп, не е осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията, като от това са настъпили немаловажни вредни последици, а именно - издадено е било Разрешение за строеж в защитена зона. Главният архитект на община Несебър Валентин Димов е обвинен в това, че на 21 декември миналата година е нарушил и не изпълнил служебните си задължения като одобрява инвестиционните проекти в защитената територия.
 
И двете престъпления са наказуеми с лишаване от свобода от една до осем години. На двамата е взета мярка за неотклонение Парична гаранция в размер на 3000 лева. Припомняме, че скандалът избухна в края на миналата година около продадените 29 декара земя в Несебър при съмнително ниски цени. След незабавно спиране на строежа и назначаването на проверки се оказа, че има редица нередности около издаването на разрешително. След заключението на Дирекцията за национален строителен контрол регионалният министър Павлова отне разрешителното за строеж на парцела защото то е незаконно.
 
В документите за строеж на 122 жилищни сгради не е предвидено изграждането на водопровод, трафопост и никаква друга инфраструктура. Проектът е направен да бъде IV категория, за да се издаде набързо разрешително от главния архитект на общината, обясни Павлова. Според нея всичко се е случило на местна почва от архитекта и общинския съвет, а проектът е бил одобрен само за няколко дни. Във връзка с Дюнигейт премиерът Бойко Борисов сезира прокуратурата и поиска пълна проверки за всички сделки с общински и държавни земи, направени в периода 2004-2012 г.

Владислав Христов






Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |