Всички строителни разрешения за Корал се оказаха незаконни

Свързани новини

25.01.2013 10:28 0 | Прочетена (1085)

До края на миналата година община Царево е издала разрешения за застрояване край плажа Корал със сгради с над 650 апартамента, с подземни паркинги за около 500 автомобила и външни паркоместа за около 100, за трафопостове и др. Това личи от фотокопия на общо 14 строителни разрешения за вилното селище, планирано зад плажа, които бяха публикувани във фейсбук групата “Да запазим Корал”. Те са издадени през 2009, 2011 и 2012 г. на испанската фирма инвеститор “Ибердрола Инмобилиария”, съобщи OFFNews.

Три от строителните разрешения бяха отменени миналата седмица от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, след като проверка показа, че те са загубили правно действие. Всичките останали разрешения имат същия порок, коментираха днес от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) пред OFFNews.

“При извършената проверка и предоставената от РИОСВ Бургас (бургаската екоинспекция – бел. ред.) информация се установява, че нарушенията при издаването им са идентични с тези при отменените разрешения за строеж, тъй като одобрените проекти са загубили правно действие. За Ваканционното селище не са проведени изискващите се процедури по екологичното законодателство. Тези процедури са задължителни и при евентуално започване на строителство преди да са приключили, то следва да бъде спряно, а нарушителите-санкционирани”, посочиха от ДНСК.

Разрешенията за част от строежите, издадени през 2012 г., се базират на екооценка (ОВОС – оценка за въздействие върху околната среда) от 2004 г., пише в документите. ОВОС обаче имат 5-годишна давност, след което трябва или да се подновят, което в случая не е направено. Визите са подписани от главния архитект на Царево Вероника Стоянова.

От ДНСК не отговориха дали кметът на Царево и главният архитект ще бъдат санкционирани за нарушението. Оттам съобщиха, че и документацията по случая Корал ще отиде в прокуратурата: “за законосъобразно приключване на случая доклад с резултати от проверката ще бъде предоставен на прокуратурата”.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |